De eerste oefenavond van 2024, EHBO Westerwolde

Het was een koude winteravond in januari maar dat weerhield de leden van de EHBO Westerwolde er niet van om naar hun eerste oefenavond van het jaar te komen….. Het thema van de avond was onderkoeling en koude letsels.

De avond begon met een presentatie van de instructeur. Zij vertelde over de verschillende stadia van onderkoeling en de symptomen die daarbij horen. Hij gaf ook tips over hoe onderkoeling te voorkomen en hoe te handelen bij een onderkoelde persoon.

Na de presentatie was het tijd voor de praktijk. De leden werden in groepjes verdeeld en moesten verschillende scenario’s met betrekking tot onderkoeling en koude letsels uitvoeren.

In een van de scenario’s moesten de leden een persoon met milde onderkoeling behandelen. De persoon was koud en trillerig, maar kon nog wel zelfstandig lopen. De leden moesten de persoon warm houden en ervoor zorgen dat hij of zij voldoende warmte binnenkreeg.

In een ander scenario moesten de leden een persoon met ernstige onderkoeling behandelen. De persoon was bijna bewusteloos en haar lichaamstemperatuur was erg laag door het krabben van de autoruiten zonder goede warme kleding. De leden moesten de persoon zo snel mogelijk opwarmen en ervoor zorgen dat de situatie niet verergerde.

De leden waren enthousiast over de oefenavond. Ze hadden veel geleerd over onderkoeling en koude letsels. Ze waren nu beter in staat om in een noodsituatie te handelen.

Een van de leden, een jonge vrouw genaamd Anne, was vooral onder de indruk van de scenario’s met ernstige onderkoeling. Ze had nooit eerder gezien hoe iemand met deze aandoening eruitzag. Ze was blij dat ze nu wist wat ze moest doen als ze ooit iemand in deze situatie tegenkwam.

Anne was vastbesloten om haar EHBO-vaardigheden te blijven verbeteren. Ze wilde klaar zijn voor elke noodsituatie.

De oefenavond van de EHBO Westerwolde was een succes. De leden hadden veel geleerd en waren goed voorbereid op het behandelen van onderkoeling en koude letsels.

Sponsoren